Afghaanse vliegers in Traditiekamer Vliegbasis Gilze Rijen

21 januari 2016

Op donderdagmiddag 21 januari trokken medewerkers van het Ronde Tafelhuis in gezelschap van Wali Alizadah en een fotograaf van BN de Stem naar Vliegbasis Gilze Rijen. In het onderdeel ‘buitenlandse missies’ is ook een gedeelte over Afghanistan ingericht. Daar overhandigde Mohamad Alizadah enkele afghaanse vliegers die hij speciaal voor het museum heeft gemaakt. Hieronder meer informatie.

 

 

Vliegeren is in Afghanistan een belangrijke volkssport, misschien wel volkssport nummer 1. In Nederland is Afghanistan vooral bekend door de inzet van onze militairen in vredesmissies in dat land.
In het Ronde Tafelhuis is sinds 7 jaar een Afghaanse Vereniging gevestigd. Mohamad Alizadah, beheerder van het Ronde Tafelhuis en lid van deze vereniging gaf vorig jaar in de zomer een workshop ‘Afghaanse vliegers maken’. Alizadah groeide op in Kabul en leerde als kleine jongen van een buurman vliegers maken. Hij herinnert zich de vliegerwedstrijden die in de omgeving van Kabul of op een groot plein midden in de stad werden gehouden. 21 Maart, Nawruz ofwel Afghaans Nieuwjaar is een van die dagen waarop vliegerwedstrijden plaatsvonden. Sinds de zomer van 2014 zijn in het Ronde Tafelhuis vliegers van de hand van Mohamad Alizadah te vinden.

 

Deze vliegers bleven niet onopgemerkt, een van de vrijwilligers van Museum Traditiekamer Viegbasis Gilze-Rijen bezocht het centrum en vroeg of wij enkele vlieger  voor het museum beschikbaar willen stellen. Bedoeling is dat deze worden gekoppeld aan het gedeelte in het museum waar ‘buitenlandse missies’ onder de aandacht van de bezoeker worden gebracht.

 

Op donderdagmiddag 21 januari zal de overdracht van de vliegers plaatsvinden. Uiteraard in aanwezigheid van Mohamad Alizadah en enkele van zijn kinderen.

 

Museum Traditiekamer Vliegbasis Gilze Rijen is voor publiek geopend op donderdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur.

2016-01-21 13.35.04 2016-01-21 13.35.45 2016-01-21 13.51.15 2016-01-21 14.23.51 2016-01-21 13.32.35